Dé weg naar fossielvrij asfalt.

Bas Harwig van provincie Gelderland: ”De brede marktvertegenwoordiging binnen CIRCUROAD geeft vertrouwen in het maken van impact”

5-11-2024 Actueel
Bas Harwig van provincie Gelderland: ”De brede marktvertegenwoordiging binnen CIRCUROAD geeft vertrouwen in het maken van impact”

Wie zijn de mensen die binnen CIRCUROAD samenwerken aan dé weg naar fossielvrij asfalt? Wat gaat goed, wat zijn uitdagingen en hoe bevalt het om samen te werken met de hele keten? We vragen het aan Bas Harwig, Assetbeheerder Verhardingen bij provincie Gelderland. “Focus in onze doelstellingen als wegbeheerders is belangrijk om de markt richting te geven met het vertrouwen om investeringen terug te verdienen. Dit zal de slagingskracht en de snelheid van de transitie naar duurzaam asfalt ten goede komen.”

Op weg naar fossielvrij asfalt

Wegbeheerders, bedrijven en kennispartijen werken samen in CIRCUROAD om het asfalt op de Nederlandse wegen fossielvrij te maken. Bitumen, het fossiele bindmiddel in asfalt, wordt vervangen door een bindmiddel op basis van hernieuwbare grondstoffen zoals restproducten uit de bosbouw, papierindustrie of uit de landbouw. Zo verlagen we de CO₂-uitstoot en minimaliseren we de afhankelijkheid van fossiele bronnen. 

Brede marktvertegenwoordiging

De twaalf provincies beheren circa 6% van alle wegen. In het CIRCUROAD kernteam vertegenwoordigt Bas Harwig vanuit provincie Gelderland de gezamenlijke provincies. Over de vraag hoe de samenwerking verloopt hoeft Bas niet lang na te denken. “Goed!”, antwoordt hij enthousiast. “Biobased impact zal na 2030 op gang komen. Daarvoor is het nú belangrijk om gefundeerd onderzoek te doen, proefvakken aan te leggen, deze te monitoren en te valideren. Alleen dan kan een biobased bindmiddel verantwoord worden toegepast. De brede marktvertegenwoordiging binnen de CIRCUROAD samenwerking geeft vertrouwen in het maken van impact. Immers wanneer er wel een ontwikkeling is, maar onvoldoende vertrouwen om het product daadwerkelijk af te nemen, dan is een innovatie gedoemd te mislukken.”

Open innovatie

Het geheim van het succes van CIRCUROAD is volgens Bas de open innovatie benadering. “Ik ben trots op de gezamenlijke, inhoudelijke gefundeerde aanpak met daadkracht waarbij er een open en zo transparant mogelijke samenwerking is tussen opdrachtgevers, opdrachtnemers, producenten, leveranciers en kennispartijen met de wil om samen tot oplossingen te komen.”

Er zijn natuurlijk ook uitdagingen. “Het is belangrijk om standvastig op koers te blijven en onder druk van doelstellingen en een markt waar de waan van de dag soms regeert, bij de validatie alleen verantwoorde concessies te doen. Een belangrijk aandachtpunt voor mij is dat de prestaties van het nieuwe te ontwikkelen bindmiddel per saldo geen negatief effect mogen hebben op de duurzaamheidsprestatie van de asfaltverharding als geheel. En dat het past bij andere duurzame ontwikkelingen zoals het verhogen van circulariteit (partiële recycling (PR)) en de overgang naar warm mix asfalt om ook op die manier CO₂ te besparen.” 

Strategie voor duurzame wegverharding bij wegbeheerders

Bas ziet een belangrijke rol voor wegbeheerders bij de ontwikkeling van fossielvrij asfalt. “Zorg als opdrachtgever voor een strategie op het verduurzamen van verhardingen en stem deze met elkaar af. Focus in onze doelstellingen als opdrachtgevers is belangrijk om de markt richting te geven met het vertrouwen om investeringen terug te verdienen. Dit zal de slagingskracht en de snelheid van de transitie naar duurzaam asfalt ten goede komen.”

Bas licht toe hoe hij en zijn collega’s bij provincie Gelderland werken aan een strategie voor het verduurzamen van verhardingen: “We richten ons op korte termijn op asfalttemperatuur en circulariteit en op de middellange termijn op biobased toepassingen, waarbij we steeds de kwaliteit (levensduur) willen behouden. Dit alles in nauwe afstemming met andere wegbeheerders, die samenwerken aan het Transitiepad Wegverharding van Rijkswaterstaat, waar ook CIRCUROAD een onderdeel van uitmaakt.”

Oproep: Stel proefvakken ter beschikking!

Behalve afstemming tussen wegbeheerders, is ook het ter beschikking stellen van proefvakken belangrijk volgens Bas: “Binnenkort gaat CIRCUROAD proefvakken aanleggen op InnovA58 van Rijkswaterstaat. De volgende stap in het validatieprogramma is het realiseren van proefvakken op provinciaal en gemeentelijk areaal. Daar hebben we proefvakken voor nodig. Gemeentes kunnen zich melden bij BouwCirculair (Daaf de Kok, ddkok@bouwcirculair.nl); provincies kunnen zich melden bij mij (b.harwig@gelderland.nl).

Over CIRCUROAD

In het programma CIRCUROAD werken bedrijven, overheden en kennisinstellingen samen aan circulair, biobased asfalt. We vervangen bitumen, het fossiele bindmiddel in asfalt, door een bindmiddel op basis van biobased- en circulaire grondstoffen zoals restproducten uit de bosbouw, papierindustrie en de landbouw. Het consortium, met Rijkswaterstaat als host, identificeert de meest kansrijke oplossingen, zorgt voor een grondige validatie, beheerst samen de risico’s en stimuleert de marktintroductie van fossielvrij asfalt. Zo verlagen we de CO₂-uitstoot en minimaliseren we de afhankelijkheid van fossiele bronnen. 

Contact

Voor meer informatie over CIRCUROAD en mogelijkheden tot deelname kunt u contact opnemen met CIRCUROAD programmamanager Joop Groen via joop.groen@circuroad.nl of +31 (0)6 51 91 80 96 of met RWS CIRCUROAD programmamanager Dineke van der Burg Dineke.vander.burg@rws.nl of +31 (06)15879673.