Dé weg naar fossielvrij asfalt.

Milliyon Woldekidan van Boskalis: “Door samen te werken en kennis te delen maken we grote impact in de transitie naar een circulaire economie.”

29-10-2024
Milliyon Woldekidan van Boskalis: “Door samen te werken en kennis te delen maken we grote impact in de transitie naar een circulaire economie.”

Wie zijn de mensen die binnen CIRCUROAD samenwerken aan dé weg naar fossielvrij asfalt? Wat gaat goed, wat zijn uitdagingen en hoe bevalt het om samen te werken met de hele keten? We vragen het deze keer aan Dr. Milliyon Woldekidan, Hoofd Onderzoek & Advies bij Boskalis Nederland. “Ik geloof dat we, door samen te werken en kennis te delen, met weloverwogen kleine stappen een grote impact kunnen maken in de transitie naar een circulaire economie.”

Krachten bundelen voor duurzame impact

Wegbeheerders, bedrijven en kennispartijen werken samen in CIRCUROAD om het asfalt op de Nederlandse wegen fossielvrij te maken. Bitumen, het fossiele bindmiddel in asfalt, wordt vervangen door een bindmiddel op basis van hernieuwbare grondstoffen zoals restproducten uit de bosbouw, papierindustrie of uit de landbouw. Boskalis is een van de deelnemers; een toonaangevende wereldspeler die zich onder meer bezighoudt met het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van wegen. Milliyon bevestigt dat deelname aan CIRCUROAD voor de hand lag: “CIRCUROAD is een voorbeeld van een samenwerkingsplatform voor een groter doel waarin partijen hun krachten bundelen om bij te dragen aan een duurzame toekomst. Duurzaamheid staat ook centraal in onze dagelijkse werkzaamheden. We erkennen dat grote, impactvolle stappen richting de klimaatdoelen van 2030 alleen mogelijk zijn als we onze uitdagingen gezamenlijk aanpakken. We zijn zelf al bezig met de ontwikkeling van biobased materialen maar door samen te werken met opdrachtgevers, leveranciers en aannemers binnen CIRCUROAD kunnen we onze krachten bundelen. Dit versnelt de ontwikkeling van duurzame bindmiddelen, bevordert maatschappelijke acceptatie en levert een significante bijdrage aan de klimaatdoelen van 2030.”

Ontwikkeling, validatie en implementatie van biobased bindmiddelen

Daarom neemt Boskalis deel aan CIRCUROAD’s project dat werkt aan de ontwikkeling, validatie en implementatie van biobased bindmiddelen. Milliyon coördineert werkpakket 4 dat zich richt op het testen van biobased bindmiddelen op laboratoriumschaal. Hij zorgt voor de coördinatie van onderzoeksactiviteiten, het koppelen van kennis en feedback tussen de deelnemende partijen en de kennisuitwisseling tussen de verschillende werkpakketten. Zijn doel is het waarborgen van optimale kwaliteit en duurzaamheid van de ontwikkelde materialen. 

Milliyon is enthousiast over de samenwerking: “Dat verloopt erg goed! Deelname aan CIRCUROAD vereist een actieve rol van alle betrokken partijen en het is goed om te zien dat iedereen zich volledig inzet om de voortgang van het CIRCUROAD-project te versnellen. We werken met verschillende partijen; aannemers, asfaltproducenten, bindmiddelleveranciers en opdrachtgevers die allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben: het bevorderen van duurzame en circulaire biobased bindmiddelen. Deze multidisciplinaire samenwerking stelt ons in staat om expertise te delen, uitdagingen aan te gaan, belemmeringen en twijfels weg te nemen en samen innovatieve oplossingen te bedenken.”

Grondige aanpak

Het is duidelijk dat Milliyon veel energie krijgt van zijn werk en van de samenwerking. “Ik ben trots op de vooruitgang die we binnen CIRCUROAD hebben geboekt bij de ontwikkeling van biobased bindmiddelen. Ik ben er vooral zeer trots op dat we een grondige aanpak hebben gevolgd bij het definiëren van het eisenpakket en de einddoelen. We hebben onder meer gekeken naar de levenscyclusanalyse (LCA), emissiereductie, warm asfalt, gezondheid, recyclebaarheid en prestaties. Op basis van de uitkomsten konden we de meest kansrijke biobased bindmiddelen kiezen die we gaan ontwikkelen om onze doelstellingen te bereiken.”

Onderdeel van de grondige aanpak is de keuze om te werken volgens een ingroeimodel, licht Milliyon toe: “Een kleine, gezamenlijke stap kan een veel grotere impact hebben dan een grote, individuele stap. Daarom is CIRCUROAD gestart met 30% biobased materialen, ook al zijn technisch gezien hogere percentages mogelijk.” De CIRCUROAD-deelnemers kijken namelijk niet alleen naar technologische innovaties en duurzaamheid, maar ontwikkelen samen ook een betrouwbare keten die vanuit verschillende soorten hernieuwbare grondstoffen verschillende soorten duurzaam asfalt kan leveren dat wegbeheerders graag op grote schaal willen toepassen. 

Tastbare resultaten

Zover is het nog niet, maar CIRCUROAD is voortvarend op weg. “We hebben al tastbare resultaten behaald, zoals de succesvolle toepassing van biobased bindmiddelen in SMA met 30% partiële recycling op TRL-4 niveau, waar circulaire principes op de juiste manier worden toegepast. We zijn van plan deze snel naar hogere TRL-niveaus te brengen en ook de aanpak op te schalen naar ZOAB en AC bind- en basismengsels. De uitdaging daarbij is om ervoor te zorgen dat de biobased bindmiddelen zowel economisch haalbaar als technisch uitvoerbaar zijn, zonder concessies te doen aan de kwaliteit en klimaatvoetafdruk van onze asfaltmengsels.”

Binnenkort zullen de eerste CIRCUROADS worden aangelegd; proefvakken met biobased asfalt dat door CIRCUROAD-deelnemers is ontwikkeld. Iets waar Milliyon erg naar uitkijkt: “De proefvakken laten zien welke biobased bindmiddelen aan de eisen voldoen om uiteindelijk TRL-niveau 8 en 9 te bereiken. Na afronding van TRL-9 validatie, kijk ik ernaar uit dat opdrachtgevers de biobased bindmiddelen op grotere schaal gaan toepassen. Dan zullen we echt het resultaat zien van ons harde werk en de innovaties die we binnen CIRCUROAD hebben gerealiseerd.”

Oproep: bundel expertise en maak samen impact!

Milliyon sluit af met een oproep: “Duurzaamheidsuitdagingen vragen om samenwerking. Daarom roep ik aannemers, kennisinstellingen en leveranciers op om hun expertise te bundelen binnen CIRCUROAD, zodat we samen een grotere impact kunnen bereiken.”

Over CIRCUROAD

In het programma CIRCUROAD werken bedrijven, overheden en kennisinstellingen samen aan circulair, biobased asfalt. We vervangen bitumen, het fossiele bindmiddel in asfalt, door een bindmiddel op basis van biobased- en circulaire grondstoffen zoals restproducten uit de bosbouw, papierindustrie en de landbouw. Het consortium, met Rijkswaterstaat als host, identificeert de meest kansrijke oplossingen, zorgt voor een grondige validatie, beheerst samen de risico’s en stimuleert de marktintroductie van fossielvrij asfalt. Zo verlagen we de CO2-uitstoot en minimaliseren we de afhankelijkheid van fossiele bronnen. 

Contact

Voor meer informatie over CIRCUROAD en mogelijkheden tot deelname kunt u contact opnemen met CIRCUROAD programmamanager Joop Groen via joop.groen@circuroad.nl of +31 (0)6 51 91 80 96 of met RWS CIRCUROAD programmamanager Dineke van der Burg Dineke.vander.burg@rws.nl of +31 (06)15879673.