Wie zijn de mensen die binnen CIRCUROAD samenwerken aan dé weg naar fossielvrij asfalt? Wat gaat goed, wat zijn uitdagingen en hoe bevalt het om samen te werken met de hele keten? We vragen het aan Arnold Hofman, Commercial Director Elastomers van Joss Elastomers & Chemicals. “We willen een bijdrage leveren aan een duurzame wereld voor toekomstige generaties.”
Krachten bundelen voor duurzame impact
Wegbeheerders, bedrijven en kennispartijen werken samen in CIRCUROAD om het asfalt op de Nederlandse wegen fossielvrij te maken. Bitumen, het fossiele bindmiddel in asfalt, wordt vervangen door een bindmiddel op basis van hernieuwbare grondstoffen zoals restproducten uit de bosbouw, papierindustrie of uit de landbouw.
Grondstofleverancier met een missie
Joss Elastomers & Chemicals is al meer dan 20 jaar actief in de asfaltindustrie en zet zich in om het gebruik van fossiele grondstoffen te verminderen. Het bedrijf levert thermoplastische elastomeren (TPE’s), resins en andere ingrediënten voor bitumenapplicaties zoals asfalt en dakbedekking. Deelname aan CIRCUROAD was daarom een logische keuze. Arnold: “De doelstellingen van CIRCUROAD sluiten perfect aan bij onze visie. De asfaltindustrie staat voor een grote transitie en wij willen actief bijdragen door onze kennis en ervaring te bundelen met die van de andere CIRCUROAD-deelnemers. Ons doel voor Joss is een productportfolio dat in 2030 tenminste 30% biobased is.”
Grondstofleveranciers zoals Joss hebben kennis over de gehele toeleveringsketen, van grondstof- tot bindmiddelproducenten, en zijn daardoor een belangrijke schakel om de materialentransitie te faciliteren, op te schalen en te versnellen.
Fossielvrij bindmiddel in 2050
Joss is pas onlangs toegetreden tot de CIRCUROAD-samenwerking en de eerste indruk is positief! “Ik zie veel aanknopingspunten en raakvlakken tussen de doelstellingen van CIRCUROAD en Joss. Beiden werken we toe naar fossielvrij bindmiddel in 2050. Mijn collega-directeur Henk Rijsdijk, die verantwoordelijk is voor business development, heeft veel ervaring met biobased producten. Samen werken we aan biobased bindmiddelen voor de asfaltindustrie. Door onze langlopende relaties met grondstofproducenten in combinatie met onze kennis van de markt, kunnen we toeleveranciers goed adviseren over relevante aanpassingen van hun product. Door binnen CIRCUROAD samen te werken met de hele keten, willen we de ontwikkeling en opschaling van biobased bindmiddelen versnellen en eventuele obstakels uit de weg ruimen.”
CIRCUROAD proefvakken
Waar Joss het meest naar uitkijkt is de kans om biobased bindmiddelen te testen in CIRCUROAD proefvakken. Arnold Hofman: “Veel duurzaamheidsinitiatieven blijven steken op de tekentafel; bij CIRCUROAD hebben we de mogelijkheid om duurzame innovatie in de praktijk te brengen. Zo willen we een bijdrage leveren aan een duurzame wereld voor toekomstige generaties.”
Gemeenten of provincies die een geschikte weg hebben om biobased asfalt te testen, kunnen zich aanmelden voor de Proeftuin Biobased Asfalt van BouwCirculair waarin ook CIRCUROAD proefvakken zullen worden getest.
Over CIRCUROAD
In het programma CIRCUROAD werken bedrijven, overheden en kennisinstellingen samen aan circulair, biobased asfalt. We vervangen bitumen, het fossiele bindmiddel in asfalt, door een bindmiddel op basis van biobased- en circulaire grondstoffen zoals restproducten uit de bosbouw, papierindustrie en de landbouw. Het consortium, met Rijkswaterstaat als host, identificeert de meest kansrijke oplossingen, zorgt voor een grondige validatie, beheerst samen de risico’s en stimuleert de marktintroductie van fossielvrij asfalt. Zo verlagen we de CO2-uitstoot en minimaliseren we de afhankelijkheid van fossiele bronnen.