Rijkswaterstaat voerde begin april een globale visuele inspectie uit op de drie CIRCUROAD proefvakken op InnovA58, die in december 2024 zijn aangelegd. De schouw vond plaats na de afgelopen winterperiode om te zien of er schades of andere afwijkingen waren opgetreden in de deklagen met biobased bindmiddel. Dit was niet het geval; er was geen steenverlies, rafeling of ander schadebeeld zichtbaar. Het ligt er perfect bij!
Sinds de aanleg in december zijn twee van de drie proefvakken continu bereden door verkeer. Binnenkort wordt de verkeersinrichting omgezet en rijdt het verkeer over het derde proefvak. Verdere monitoring zal de prestaties van de proefvakken blijven volgen.
Klaar voor validatie van biobased bindmiddelen op het volgende TRL-niveau
Met de succesvolle schouw van de InnovA58 proefvakken en de rapportage van het laboratoriumtestwerk aan zowel bindmiddelen als asfaltmengsels, is de CIRCUROAD ketensamenwerking nu klaar voor de volgende stap: uitrol op TRL 7 niveau.
Testen van biobased bindmiddelen in álle soorten asfalt
CIRCUROAD test de ontwikkelde biobased bindmiddelen in proefvakken met álle typen asfalt: DZOAB, SMA, AC surf en AC bin-base. CIRCUROAD’s doel is namelijk het toepassen van biobased en circulair asfalt op álle Nederlandse wegen en daarvoor is het van belang dat de bindmiddelen functioneren in alle soorten asfaltmengsels.
Wegbeheerders: meld proefvakken aan!
Het CIRCUROAD validatieplan is besproken met en positief ontvangen door zowel het Asfalt Kwaliteits Loket (AKL) als het Innovatie Test Centrum ITC. Met dit plan, dat grondig en efficiënt test, wil CIRCUROAD ervoor zorgen dat biobased bindmiddelen breed toegepast kunnen worden. Zo maken we samen impact op weg naar ons doel: fossielvrij asfalt. We roepen wegbeheerders op om deel te nemen door het beschikbaar stellen van proefvakken via de Proeftuin Biobased Asfalt van BouwCirculair.
Over CIRCUROAD
In het programma CIRCUROAD werken bedrijven, overheden en kennisinstellingen samen aan circulair, biobased asfalt. We vervangen bitumen, het fossiele bindmiddel in asfalt, door een bindmiddel op basis van biobased- en circulaire grondstoffen zoals restproducten uit de bosbouw, papierindustrie en de landbouw. Het consortium, met Rijkswaterstaat als host, identificeert de meest kansrijke oplossingen, zorgt voor een grondige validatie, beheerst samen de risico’s en stimuleert de marktintroductie van fossielvrij asfalt. Zo verlagen we de CO2-uitstoot en minimaliseren we de afhankelijkheid van fossiele bronnen.
Neem voor meer informatie over (deelname aan) CIRCUROAD contact op met programmamanager Joop Groen via joop.groen@circuroad.nl of 06 51 91 80 96.
Gemeenten of provincies die een geschikte weg hebben om biobased asfalt te testen, kunnen zich aanmelden voor de Proeftuin Biobased Asfalt van BouwCirculair waarin ook CIRCUROAD proefvakken zullen worden getest.